«سند تولید علوم انسانی اسلامی» در پیش‌همایش «استاد فکر» رونمایی شد

در دومین سالروز رحلت علامه مصباح یزدی (ره) از «سند تولید علوم انسانی اسلامی» در مراسم بزرگداشت ایشان با حضور رؤسای محترم جمهور، خبرگان رهبری در تهران و هیئت‌امنای مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) رونمایی شد.

به گزارش دبیرخانه همایش بین‌المللی «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» هم‌زمان با سالروز رحلت علامه مصباح یزدی (ره) در روز شنبه 10 دی‌ماه 1401 در مراسم بزرگداشت ایشان با عنوان «استاد فکر» از سلسله پیش‌همایش‌های همایش بین‌المللی «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» از «سند تولید علوم انسانی اسلامی» با حضور آیت‌الله دکتر سیدابراهیم رئیسی (رئیس‌جمهور محترم)، آیت‌الله احمد جنتی (رئیس خبرگان رهبری)، آیت‌الله محمود رجبی (رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)) و همچنین اعضای هیئت‌امنای مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) آقایان آیت‌الله غلامرضا فیاضی (مدیر گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره))، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمود محمدی عراقی (رئیس دفتر مقام معظم رهبری در قم)، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی مصباح (عضو علمی گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره))، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر مجتبی مصباح (عضو هیئت‌علمی گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و رئیس ستاد ارتحال علامه مصباح یزدی (ره)) و در تهران، مرکز همایش‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران (سالن اجلاس سران) رونمایی شد.

روند تدوین این سند با تأکید حضرت علامه مصباح (ره) در سال 1390 با تشکیل شورایی متشکل از برخی اساتید و مدیران مؤسسه امام خمینی (ره) با عنوان «شورای سیاست‌گذاری و نظارت بر تولید علوم انسانی اسلامی» تحت اشراف ایشان آغاز شد و در گام اول با برگزاری سلسله جلسات طولانی و متعدد به بررسی و آسیب‌شناسی فعالیت‌های چند دهه گذشته و تعیین خط‌مشی آینده مؤسسه پرداخته شد و در سال 1393 سندی برای ساماندهی به تلاش‌های آموزشی و پژوهشی مؤسسه تهیه شد. مجدد این سند در اختیار استادان معظم مؤسسه قرار گرفت و پس از جلسات هم‌اندیشی و بررسی و نقد آن و در نظر گرفتن راهبردها و رویکردهای ابلاغی مقام معظم رهبری (دام‌ظله) زیر نظر حضرت آیت‌الله رجبی (رئیس محترم مؤسسه) اصلاح گردید و مورد تصویب نهایی قرار گرفت. «سند تولید علوم انسانی اسلامی» مبنای راهبردها، راهکارها، برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌های بخش‌های مختلف آموزشی و پژوهشی مؤسسه امام خمینی (ره) و اعضای محترم هیئت‌علمی خواهد بود.

متن «سند تولید علوم انسانی اسلامی» علامه بر مقدمه، مشتمل بر شش بخش است: یک. «کلیات» که شامل پیش‌فرض‌ها سند، هدف سند، روش موردتوجه سند است. دو. «تعاریف» که توضیحی مختصر درباره مفاهیم بکار برده شده در سند است؛ اصطلاحاتی همچون: علم، اسلام، علم اسلامی، علوم انسانی، علوم انسانی اسلامی، تولید علوم انسانی اسلامی، اسلامی سازی علوم انسانی. سه. «مراحل تولید علم اسلامی» که این مراحل در هشت مرحله تنظیم شده است. چهار. «اولویت‌ها در تولید علوم انسانی اسلامی» که به ملاک‌های اولویت‌بندی برای رسیدن به مقصود اشاره می‌کند که عبارت‌اند از: ترتیب منطقی، ضرورت‌های کاربردی (عام و مقطعی). پنجم. «اقدامات آموزشی» که شامل سیاست کلان در آموزش و راه‌های پیگیری آن سیاست می‌شود. ششم. «اقدامات پژوهشی» که شامل سیاست کلان در پژوهش و راه‌های پیگیری آن سیاست می‌شود. فایل متن «سند تولید علوم انسانی اسلامی» را از اینجا دریافت کنید.

پیشینه جدایی علم و دین در غرب و پیش نیاز تحول و بومی سازی علوم انسانی

حضرت علامه مصباح یزدی (ره) در بخش ششم از سخنرانی‌شان با عنوان «نقش علم دینی در علوم انسانی» در هم‌اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه به دو موضوع «پیشینه جدایی علم و دین در غرب» و «پیش نیاز تحول و بومی سازی علوم انسانی» می‌پردازند.

دومین شماره خبرنامه فارسی همایش منتشر شد

دبیرخانه همایش بین‌المللی «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» دومین شماره خبرنامه همایش (دی‌ماه 1401) را به زبان فارسی منتشر کرد.

گروه علوم تربیتی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) چهل و هشتمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.

بررسی چالش‌های نظری درباره امکان تولید علوم انسانی اسلامی بر اساس دیدگاه علامه مصباح یزدی (ره)

رویداد علمی: نشست دفاعیه پایان‌نامه کارشناسی ارشد از گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) (+دریافت چکیده)

تعریف و معیار ارزش هنری بر اساس مبانی فلاسفه مسلمان با تأکید بر نظرات علامه مصباح یزدی (ره)

رویداد علمی: نشست دفاعیه پایان‌نامه کارشناسی ارشد از گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) (+دریافت چکیده)

ملاک دینی بودن گزاره‌های کتاب و سنت

حضرت علامه مصباح یزدی (ره) در بخش چهارم از سخنرانی‌شان با عنوان «نقش علم دینی در علوم انسانی» در هم‌اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه به موضوع «ملاک دینی بودن گزاره‌های کتاب و سنت» می‌پردازند.

بررسی تطبیقی دیدگاه علامه طباطبایی (ره) و آیت‌الله مصباح یزدی (ره) در باب مقدمات فعل اختیاری

نیازهای انسان از منظر علامه مصباح یزدی (ره)

چهل و هفتمین کرسی مقدماتی همایش بین‌المللی «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» از گروه تفسیر و علوم قرآن مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد.

«سند تولید علوم انسانی اسلامی» در پیش‌همایش «استاد فکر» رونمایی شد

در دومین سالروز رحلت علامه مصباح یزدی (ره) از «سند تولید علوم انسانی اسلامی» در مراسم بزرگداشت ایشان با حضور رؤسای محترم جمهور، خبرگان رهبری و هیئت‌امنای مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)  در تهران رونمایی شد.

نگاهی دوباره به علم دینی و منابع آن

حضرت علامه مصباح یزدی (ره) در بخش سوم از سخنرانی خود در هم اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه تحت عنوان «نقش علم دینی در علوم انسانی»، به موضوع «نگاهی دوباره به علم دینی و منابع آن» می‌پردازند.