پیشینه جدایی علم و دین در غرب و پیش نیاز تحول و بومی سازی علوم انسانی

حضرت علامه مصباح یزدی (ره) در بخش پنجم از سخنرانی‌شان با عنوان «نقش علم دینی در علوم انسانی» در هم‌اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه به دو موضوع «پیشینه جدایی علم و دین در غرب» و «پیش نیاز تحول و بومی سازی علوم انسانی» می‌پردازند.

موضوع رویداد: علم دینی و علوم انسانی

مکان برگزاری: قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، ساختمان شماره یک، سالن همایش، هشتمین هم‌اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه

تاریخ برگزاری: 29 آذرماه 1389 ش.

 

پیشینه جدایی علم و دین در غرب

 پس از رنسانس، تحول جهانی در آموزش‌وپرورش و تحقیقات علمی پدید آمد و فرضیه‌ها و نظریاتی که قرن‌ها معتبر بود و مورداستفاده قرار می‌گرفت، باطل شد و اعتبار خود را از دست داد و نظریه‌های جدیدی جایگزین آن‌ها گردید. گرچه تحولات علمی و تجربی در کشورهای اسلامی رخ داد، اما تحول جهانی در این زمینه از اروپا سر برآورد و در سایه این تحول و به‌موازات ابطال نظریه‌های سابق که در مدارس وابسته به کلیسا ترویج می‌شد، تورات و انجیل که به‌عنوان منابع آن نظریات شناخته می‌شدند نیز رفته‌رفته اعتبار خود را از دست دادند. کشفیات گالیله، کپرنیک و کپلر و سایر دانشمندان و پیشرفت‌هایی که در علوم تجربی حاصل آمد، زمینه تقابل و تعارض علم دینی را با علوم جدید که شالوده آن بر تجربه نهاده شده بود به وجود آورد. با توجه به این تعارض و نفی آنچه در تورات و انجیل آمده به‌وسیله علوم تجربی، مدت‌ها اضطراب و تشویش فکری در محافل علمی به وجود آمد که خود از عوامل رواج شک‌گرایی و سفسطه گشت. با توجه به اینکه مشاهده می‌شد عقل و تجربه برخلاف آنچه در منابع دینی آمده حکم می‌کنند، افراد در حقانیت منابع دینی شک می‌کردند و رفته‌رفته شک‌گرایی در حوزه معارف دین و آموزه‌های کلیسا گسترش یافت.

پیش‌نیاز تحول و بومی‌سازی علوم انسانی

 ما که در محیط اسلامی زندگی می‌کنیم و به برکت انقلاب اسلامی و به برکت خون شهدا و رهبری‌های امام رضوان‌الله‌تعالی‌علیه این فرصت برای ما فراهم شده که با آرامش و با احساس مسئولیت به تحقیق و بررسی در باب نقش علم دینی در علوم انسانی بپردازیم و در باب علوم تجربی و انسانی به آنچه از محافل غربی به محافل دانشگاهی ما سرایت کرده و محافل دانشگاهی ما را نیز متأثر از امواج تحولات جوامع غربی قرار داده اکتفا نکنیم. در درجه اول باید تحول فکری و علمی جامعه خود را بر اساس محکمی بنا نهیم. باید در راستای بومی‌سازی علوم انسانی آموزه‌های آن‌ها را با اتقان و استحکام استخراج کنیم و اگر در برابر دانش غربی و نیز در برابر آنچه از فرهنگ خودی ارائه می‌شود مقلدانه عمل کنیم دستاورد ما متزلزل خواهد بود و استحکام نخواهد داشت و ممکن است کسانی به دلیل وجود گرایش دینی در جامعه و برای اینکه متهم به ضدیت با اسلام و انقلاب و جریان حاکم بر جامعه اسلامی نشوند در ظاهر آن‌ها را بپذیرند، اما از ته دل آن‌ها را نپذیرند. وقتی همگان آموزه‌های ارائه‌شده در حوزه علوم انسانی و الهی را می‌پذیرند که بر شالوده‌ای محکم و استوار پایه‌ریزی شده باشد و با منطق قوی و برهان عقلی قابل‌اثبات باشد.

 پیش‌نیاز تحول بنیادین بر اساس مبانی فکری مستحکم اسلامی تحقیق و بررسی در زمینه معرفت‌شناسی و تسهیل راه دست‌یابی به معرفت یقینی غیرقابل تشکیک است و در این صورت ما دستاوردهای علمی در زمینه معرفت‌شناسی را پایه بنای علوم و معارف خود قرار خواهیم داد. خوشبختانه در طی چند دهه پس از انقلاب در زمینه معرفت‌شناسی تحولات قابل‌تحسین و قابل‌توجهی در حوزه‌های علمیه به وجود آمده که در طول قرن‌های گذشته کمتر این تحولات به وجود می‌آمد. پیشگامان این تحولات در حوزه معرفت‌شناسی در نیم‌قرن اخیر شخصیت‌های بزرگ و فرهیخته‌ای چون مرحوم علامه طباطبایی و مرحوم علامه شهید مطهری رضوان‌الله‌علیهما هستند و ما ریزه‌خوار خوان علم و تحقیقات آن‌ها هستیم و از تجربیات آن بزرگواران استفاده می‌کنیم. به مدد دستاوردهای علمی آن بزرگواران در زمینه معرفت‌شناسی و تلاش‌هایی که در دهه‌های اخیر انجام گرفته، ما امروزه مبانی محکم معرفت‌شناختی در زمینه علوم نظری و نیز در زمینه علوم عملی داریم. البته در حوزه علوم عملی هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده‌ایم و باید تلاش بیشتری انجام گیرد. هنوز مبانی محکم معرفت‌شناسی در این حوزه همگانی نگشته و همگان از آن مبانی برخوردار نشده‌اند و درنتیجه هنوز نمی‌توان به همه شبهات پاسخ گفت. ما باید به مرحله‌ای برسیم که این توهم و شبهه که علوم عملی به امور اعتباری و قراردادی بازگشت دارد و مبنای حقیقی و عینی ندارد کاملاً مرتفع شود.

ادامه دارد ...

 

 

بازنشر

خبرها و رویدادهای علمی

پیش همایش سوم با بررسی ابعاد جایگاه علامه مصباح یزدی (ره) در جامعۀ المصطفی العالمیۀ برگزار شد

سومین پیش همایش «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» با حضور اهالی رسانه با همکاری مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، در جامعۀ المصطفی العالمیۀ در بررسی شخصیت علمی آیت‌الله مصباح یزدی در علوم انسانی به‌صورت...

آثار شاخص و نوآوری‌های حضرت علامه مصباح یزدی (ره)

بازنشر بخش دوم از یادداشت حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر محمدعلی محیطی اردکان با عنوان «چلچراغ معرفت» منتشرشده در سی و هفتمین شماره فصلنامه صدرا (تابستان 1400) به موضوع «آثار شاخص و نوآوری‌های حضرت علامه مصباح یزدی (ره)» پرداخته است.

بر مدار حق

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای به مناسبت دومین سالگرد ارتحال علامه مصباح یزدی (ره) در ذیل پرونده‌ای با نام «استاد فکر» برای شناخت بیشتر شخصیت ایشان، به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر مجتبی مصباح...

پیش همایش پنجم در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود

مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) پنجمین پیش همایش «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» را با عنوان «گرامیداشت روز علوم تربیتی و تربیت اسلامی با تأکید بر اندیشه علامه مصباح یزدی (ره)» برگزار می‌کند.

پیش همایش چهارم در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و مجتمع یاوران مهدی (عج) برگزار می‌شود

مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری مجتمع فرهنگی و آموزشی یاوران حضرت مهدی (عج)، چهارمین پیش همایش «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» را با عنوان «تبیین کارآمدی انقلاب اسلامی» در دور روز به صورت حضوری...

انطباق دیدگاه آیت‌الله مصباح یزدی (ره) در باب قلمرو دین بر آیات و روایات

گروه کلام مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و دبیرخانه همایش، چهل و نهمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.

پیش همایش سوم در جامعة المصطفی العالمیة برگزار می‌شود

جامعة المصطفی العالمیة با همکاری مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، سومین پیش همایش «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» را به صورت حضوری و مجازی برگزار می‌کند.  

تحلیل معنایی فطرت به‌مثابه مبنا در تعلیم و تربیت اسلامی با تأکید بر دیدگاه علامه مصباح یزدی (ره)

 چهل و هشتمین کرسی مقدماتی همایش بین‌المللی «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» از گروه علوم تربیتی برگزار شد.  

قلمرو شناسی آثار مکتوب حضرت علامه مصباح یزدی (ره)

بازنشر بخش اول از یادداشت حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر محمدعلی محیطی اردکان با عنوان «چلچراغ معرفت» منتشرشده در سی و هفتمین شماره فصلنامه صدرا (تابستان 1400) به موضوع قلمروشناسی آثار مکتوب حضرت علامه مصباح یزدی (ره) پرداخته است.

پیشینه جدایی علم و دین در غرب و پیش نیاز تحول و بومی سازی علوم انسانی

حضرت علامه مصباح یزدی (ره) در بخش پنجم از سخنرانی‌شان با عنوان «نقش علم دینی در علوم انسانی» در هم‌اندیشی وحدت حوزه و دانشگاه به دو موضوع «پیشینه جدایی علم و دین در غرب» و «پیش نیاز تحول و بومی سازی علوم انسانی» می‌پردازند.