پیش همایش سوم با بررسی ابعاد جایگاه علامه مصباح یزدی (ره) در جامعة المصطفی العالمیة برگزار شد

سومین پیش همایش «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» با حضور اهالی رسانه با همکاری مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، در جامعة المصطفی العالمیة در بررسی شخصیت علمی آیت‌الله مصباح یزدی در علوم انسانی به‌صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری جامعة المصطفی العالمیة حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی عباسی (رئیس محترم جامعة المصطفی العالمیة) در سخنان خود در این رویداد علمی ضمن اشاره به ظرفیت‌های فراوانی که انقلاب اسلامی برای حوزه علمیه به وجود آورده است، در بررسی شخصیت علمی حضرت علامه مصباح یزدی (ره) ایشان را اسلام‌شناسی واقعی و پیشگام علوم انسانی در حوزه علمیه و مؤسس علوم انسانی اسلامی در فضای علمی کشور دانستند و مسیر حرکت ایشان را در راستای تلاش‌های حضرت علامه طباطبایی (ره) که حرکتی بر اساس نیازهای عصر خود داشتند، ارزیابی کردند. وی با اشاره به نقش بی‌بدیل علامه مصباح یزدی (ره) در تنقیح علوم دینی موردنیاز علوم انسانی، این نقش را به جهت ویژگی چشمگیر ایشان در تکلیف شناسی و وظیفه گرایی معرفی کردند.

آیت‌الله رجبی (رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و رئیس همایش) نیز در سخنانی برای اجرایی شدن علوم انسانی در جامعه دو عنصر فرهنگ‌سازی و مجریان نقش بسیار مهم و مؤثری دارند. این عضو شورای عالی حوزه در سخنانی اظهار داشتند: علوم انسانی نقشه راه حرکت جوامع است که اگر مبانی آن بر باطل شکل گرفته باشد، جامعه را به سمت سقوط پیش می‌برد و اگر مبانی آن درست باشند، موجب سعادت جوامع خواهند بود. وی جهت‌دهی به حرکت جوامع را به دو شکل مستقیم و غیرمستقیم برگرفته از علوم انسانی دانست و افزود: حرکت هر جامعه بر اساس اسناد راهبردی است که توسط خود آن جامعه و یا توسط دیگران برای آن طراحی شده است. این اسناد بی‌شک بر اساس تحقیقاتی تدوین می‌شود که از علوم انسانی وام می‌گیرد؛ بنابراین این نقشه راه برخاسته از تحقیقات علوم انسانی است یا می‌توان گفت علوم انسانی نظام‌یافته است.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، اجرایی شدن علوم انسانی در جامعه را نیازمند دو عنصر مهم خواند و گفت: نخستین عنصر مجریانی هستند که باید مبانی این علوم انسانی را پذیرا باشند. مجریان اگر تصویری از انسان داشته باشند که خلاف علوم انسانی باشند، در اجرای آن تعلل خواهند کرد. یکی از توطئه‌های دشمنان اسلام تربیت نسلی است که در مسند کار قرار گیرند درحالی‌که افکارشان با فکر آنان منطبق است. همان‌گونه که ما در سال‌های گذشته شاهد بودیم برخی افراد مسئولیت علوم انسانی در کشور را بر عهده داشتند که هیچ جایگاهی برای حوزه‌های علمیه و علوم اسلامی قائل نبودند. عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم عنصر دوم را فرهنگ‌سازی در جامعه نخبگان و فرهیختگان برشمرد و اذعان کرد: تا فرهنگ‌سازی لازم در جامعه به وجود نیاید، متولیان امکان اجرا ندارند. فرهنگ‌سازی خود از وظایف علوم انسانی است و به همین جهت به علوم انسانی، علوم فرهنگی نیز گفته می‌شود؛ بنابراین ما در جهت‌دهی جامعه به سه اصل اسناد راهبردی، متولیان و فرهنگ‌سازی نیاز داریم که در هر سه مورد، علوم انسانی نقشی اساسی ایفا می‌کند. آیت‌الله محمود رجبی، شکل‌گیری علوم انسانی را مبتنی بر مبانی عام و خاصی دانست که این علوم را در مفاهیم، نظریات، توسعه، تحقیقات و جهت‌گیری‌ها به همان مسیر پیش می‌برند و افزود: تا این مبانی اصلاح نشود، سایر تلاش‌ها نیز در حوزه علوم انسانی مطلوب نخواهد بود. البته ممکن است به دلیل ذهنیتی که وجود دارد، مسیر تا حدی درست باشد؛ اما برای طی مسیری جامع و مطمئن باید از نگاهی مبنایی و نقادانه نسبت به مبانی غربی بهره‌مند بود. وی ادامه داد: اگر بخواهیم در جامعه اسلامی، بر اساس فرهنگی اسلامی که فرهنگ بی‌نظیر و متعالی برای رشد انسان در ابعاد مختلف دنیا و سعادت ابدی است حرکت کنیم، باید از مبانی شروع کنیم تا نمود آن در علوم انسانی و نظریات و مفاهیم مربوط به آن تجلی یابد. در این صورت هدف اصلی انقلاب اسلامی که به تعبیری هدف همه انبیای الهی است، رقم خواهد خورد و زمینه‌سازی برای حکومت جهانی حضرت مهدی (عج) فراهم خواهد شد.

 

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) با تأکید بر نقش اساسی علوم انسانی در شکل‌گیری تمدن اسلامی، خاطرنشان کرد: محتوای تمدن اسلامی در چهارچوب علوم انسانی ساخته می‌شود. تحقق تمدن نوین اسلامی بدون محتوای کافی ممکن نخواهد بود و اگر در این زمینه ضعف داشته باشیم، علوم انسانی غربی جایگزین مبانی اسلامی خواهند شد همان‌طور که در گذشته نیز تلاش‌هایی در این زمینه وجود داشته است. عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: علوم انسانی با فرهنگی که می‌سازد نقش مهمی در هویت و شکل‌گیری جامعه دارد. فرهنگ سلطه علوم انسانی خود را بر مبنای تحقیر و سلطه گرفتن اقشار مستضعف جهان قرار می‌دهد. مشروح بیانات ایشان در پایگاه خبری جامة المصطفی العالمیۀ و ایکنا (خبرگزاری بین المللی قرآن) آورده شده است و این پیش همایش در رسانه‌های دیگر ازجمله خبرگزاری صدا و سیما نیز منعکس گردید.

 

خبرها و رویدادهای علمی

هستی‌شناسی اقتصاد با تأکید بر اندیشه‌های علامه مصباح یزدی (ره)

گروه فلسفه و گروه اقتصاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری دبیرخانه کرسی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجاه و ششمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.  

نحوه مواجهه با علوم غربی و میزان بهره‌مندی از آن‌ها از منظر علامه مصباح یزدی (ره)

گروه کلام و فلسفه دین مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری دبیرخانه کرسی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجاه و پنجمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.  

اثبات ضرورت مفهوم فلسفی بودن بدیهیات اولیه (تقریری نو از دیدگاه مرحوم علامه مصباح یزدی (ره))

گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری دبیرخانه کرسی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجاه و چهارمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.  

رابطه سعادت دنیوی با سعادت اخروی و دین از منظر عرفان و مقایسه آن با دیدگاه مرحوم علامه مصباح یزدی (ره)

گروه عرفان مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری دبیرخانه کرسی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجاه و سومین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.

پیش نشست «تبیین رویکرد علامه مصباح یزدی (ره) به فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی» در دانشگاه بین المللی المصطفی (ص) -افغانستان برگزار شد

پیش نشستی برای همایش «علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره)» با همکاری دبیرخانه همایش در دانشگاه بین‌المللی المصطفی (ص)-افغانستان در شهر کابل با عنوان «تبیین رویکرد علامه مصباح یزدی (ره) به فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی»...

منشأ خداباوری انسان از منظر استاد مصباح یزدی (ره) و ریچارد داوکینز

گروه تفسیر و علوم قرآن مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری دبیرخانه کرسی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجاه و یکمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.

واکاوی شاخص‌های مسأله جمعیت از دیدگاه علامه مصباح یزدی (ره)

کارگروه مطالعات جمعیتی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری ستاد راهبری جمعیت حوزه‌های علمیه و دبیرخانه کرسی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، پنجاه و دومین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.

ماهیت علوم انسانی از منظر علامه مصباح (ره)

گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با همکاری مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، پنجاهمین کرسی مقدماتی همایش را برگزار می‌کند.

هویت انسان از فلسفه غرب معاصر تا علامه مصباح یزدی (ره)

اولین وبینار از سلسله وبینارهای همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره) به زبان انگلیسی و با عنوان «هویت انسان از فلسفه غرب معاصر تا علامه مصباح یزدی (ره)» یکشنبه 17 اردیبهشت 1402ساعت 15 برگزار می شود...

بررسی و تحلیل مفهوم و معنای اراده از منظر صدرالمتألهین و علامه مصباح (ره)

به گزارش دبیرخانه همایش یکی از مقالاتی که مراحل پذیرش و چاپ را طی کرده است مقاله ای با عنوان «بررسی و تحلیل مفهوم و معنای اراده از منظر صدرالمتألهین و علامه مصباح (ره)» است.